Загадување на животната средина, национален контекст и европски политики

Тетово е еден од најзагадените градови во Европа. Што презеде локалната, а што централната власт за решавање на проблемите? Веќе навршуваат 12 години од добивањето на кандидатскиот статус на Македонија за ЕУ. Колку Македонија е блиску до европските стандарди за животна средина? Тргнувајќи од овие дилеми Здружението Млади Европски Федералисти – Македонија (ЏЕФ Македонија) организира Read more about Загадување на животната средина, национален контекст и европски политики[…]

Can we put our pink glasses for EU integration?

На 17.12.2017 година во 13:00 часот на градскиот плоштад во Куманово организираме улична акција по повод дванаесет години од кандидатскиот статус на Македонија во ЕУ. На уличната акција со наслов “Can we put our pink glasses for EU integration? Where I see Macedonia in EU integrative process?” ќе имате можност да ги споделите своите ставови Read more about Can we put our pink glasses for EU integration?[…]

12 години лебдиме кон ЕУ | 12 vite lundrojmë drejt EU

Здружението Млади Европски Федералисти – Македонија (ЏЕФ Македонија) со задоволство Ве поканува да присуствувате на улична акција по повод навршување на 12 години од добивањето на кандидатскиот статус за членка на ЕУ на Р. Македонија со наслов „12 години лебдиме кон ЕУ“. Целта на акцијата е да се одбележи датумот на кој Р. Македонија го Read more about 12 години лебдиме кон ЕУ | 12 vite lundrojmë drejt EU[…]

„Го следиме ли Прибе: Какво обвинителство ѝ е потребно на Република Македонија на патот кон ЕУ?“

Во Република Македонија во тек е постапката за избор на нов републички јавен обвинител. Истовремено, еден од најголемите предизвици за македонската демократија е реформата во правосудството. Деполитизацијата при одлучувањето и изборот на јавните обвинители и судииите претставува еден од итните реформски приоритети поставени од Европската комисија и клучна препорака на Групата експерти по право предводена Read more about „Го следиме ли Прибе: Какво обвинителство ѝ е потребно на Република Македонија на патот кон ЕУ?“[…]

Редовна средба со Директорот на Агенцијата за млади и спорт

Утринава се одржа редовниот состанок помеѓу Агенцијата за млади и спорт на Македонија и младинските организации на која ЏЕФ Македонија имаше свој претставник. На овој состанок се разговараше за идните активности со Регионалната канцеларија за младинска соработка. *фотографиите се превземени од Агенција за млади и спорт на Македонија

Ева Јованова: За политичката криза во Македонија

На вчерашниот настан во организација на ЏЕФ Магдебург во кафулето „Веверка“ во Магедбург, нашиот член Eva Jovanova одржа презентација за политичката криза во Македонија и улогата на ЕУ. Им благодариме на ЏЕФ Магдебург за оваа можност! Heute stellt Eva die politische Krise (Feb 2015 – Mai 2017) in Mazedonien und die damalige Rolle der #EU Read more about Ева Јованова: За политичката криза во Македонија[…]

„Граѓаните во Собранието“

Во рамки на проектот „Граѓаните во Собранието“, нашиот член Симче Младеновска е во тридневна студиска посета на шкотскиот парламент во организација на Westminster Foundation for Democracy и Високата школа за новинарство и односи со јавност. Оваа студиска посета има за цел да им овозможи на учесниците одблизу да се запознаат со работата на парламентарците и Read more about „Граѓаните во Собранието“[…]

Редовен состанок со Агенција за млади и спорт

На состанокот со директорот на Агенцијата за млади и спорт и Националниот младински совет пристуваше Славко кој што ја претставуваше ЏЕФ Македонија, членка на НМСМ. На него разговаравме за дебатата и настанот на 12ти август, ден на Млади кој ќе се одржи на Школка во Гардски парк во Скопје, сабота со почеток во 18 часот. Read more about Редовен состанок со Агенција за млади и спорт[…]